Niezalogowany
zmień rozmiar:

Branżowa Szkoła I Stopnia nr 5

Adres: Żołnierska 49
10-560 Olsztyn
pokaż na mapie
Dyrektor: Małgorzata Świech-Twarowska
Strona WWW: zsgs.olsztyn.pl
E-mail: szkola@zsgs.olsztyn.pl

Opis oferty:



Informacje ogólne:

Branżowa Szkoła I stopnia nr 5 w Olsztynie wchodzi w skład Zespołu Szkół Gastronomiczno - Spożywczych w Olsztynie.
W roku szkolnym 2019/2020 oferujemy kształcenie w zawodach: kucharz, cukiernik, kelner.
W trakcie nauki uczniowie zdają egzamin zawodowy.

WARTO BYĆ Z NAMI

NASZE ATUTY
- doświadczona i życzliwa kadra
- przyjazna atmosfera
- rzetelne przygotowanie do egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie
- monitorowany budynek szkoły
- bogata baza dydaktyczna
- nowocześnie wyposażone pracownie technologiczne
- 3 pracownie komputerowe
- biblioteka – centrum multimedialne
- sala gimnastyczna wraz z zapleczem
Pozyskujemy fundusze unijne w celu podniesienia jakości kształcenia. Nasi absolwenci są cenionymi i poszukiwanymi pracownikami, doskonałymi fachowcami: szefami kuchni, kucharzami, cukiernikami w renomowanych hotelach i restauracjach oraz cukierniach na terenie kraju i za granicą.

OSIĄGNIĘCIA SZKOŁY
- 2008 wyróżnienie I-go stopnia za Doskonałość Zarządzania w Kategorii Organizacji Edukacyjnych
- 2009  wyróżnienie za Zaangażowanie w Doskonałość Zarządzania w Kategorii Organizacje Edukacyjne
- 2013 Statuetka za Doskonałość Zarządzania w kategorii Organizacje Edukacyjne
- 2013 Certyfikat "Szkoła promująca bezpieczeństwo" Warmińsko-Mazurskiego Kuratora Oświaty
- 2015 Certyfikat "Szkoła Promująca Zdrowie" Warmińsko-Mazurskiego Kuratora Oświaty
- 2016 Certyfikat "AutoAsertywni"
- 2017 Certyfikat "Przedsiębiorcza Szkoła"
- 2018 Medal 60-lecia Honorowego Krwiodawstwa Polskiego Czerwonego Krzyża
- 2018 Certyfikat "Szkoła wierna dziedzictwu"
- 2018 Certyfikat krajowy "Szkoła promująca zdrowie"
- 2018 Certyfikat "Szkoła Myślenia Pozytywnego"
- 2019 Osobowość Roku 2018 Warmii i Mazur w kategorii kształcenie zawodowe

UDZIAŁ W PROJEKTACH UNIJNYCH
- Projekt "Jestem specjalistą" warsztaty dla uczniów w zakresie kuchni molekularnej, carvingu oraz warsztaty baristyczne
- Projekt "Doskonalenie kompetencji zawodowych nauczycieli drogą w rozwoju kształcenia młodzieży i dorosłych" w ramach programu Erasmus +
- "Doskonalenie kompetencji nauczycieli drogą rozwoju szkół i przedszkoli z Miasta Olsztyna" szkolenia nauczycieli z zakresu "Techniki uczenia się i metody motywujące do nauki"
- "Podaj dalej" warsztaty dla nauczycieli przedmiotów zawodowych: kuchnia molekularna, kuchnia azjatycka, kuchnia staropolska
- "Multimedialny nauczyciel" to warsztaty w ramach projektu "Kompetencje w edukacji zawodowej"
- Szkolenia oraz staże zawodowe dla uczniów i nauczycieli w ramach projektów: „Gastronauci” oraz "Wzór na smak"
- Projekt Cyfrowobezpieczni.pl - "Bezpieczna szkoła cyfrowa"
SUKCESY W OLIMPIADACH I KONKURSACH
- Konkurs "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla szansą na sukces"
- Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Black Box"
- Ogólnopolski Konkurs "Literacka kuchnia"
- Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł "Mistrza Szkolnej Patelni"
- Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych w Warszawie
- Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Master Challenge by Schöller
- „Czas na zdrowie" ogólnopolski projekt edukacyjny dla uczniów promujący wiedzę dotyczącą zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia oraz rolnictwa ekologicznego
- Mistrzostwa Olsztyna w piłce nożnej dziewcząt

WARSZTATY I POKAZY KULINARNE
Znani mistrzowie sztuki kulinarnej Marcin Budynek, Dariusz Struciński, Andrzej Bałdyga prowadzili pokazy i warsztaty kulinarne dla uczniów i nauczycieli naszej szkoły. W ramach współpracy z pracodawcami szefowie kuchni olsztyńskich restauracji dzielą się swoją wiedzą i umiejętnościami podczas lekcji technologii i przekazują uczniom pasję oraz tajniki sztuki kulinarnej:
- warsztaty kulinarne "Wybieram wieprzowinę"
- warsztaty kulinarne "Wybieram wołowinę"
- warsztaty cukiernicze "Kolorowy Świat Karmelu"
- warsztaty kulinarne z Tom - Gastem
- warsztaty kulinarne "Zakąski zimne i gorące z ryb morskich"
- warsztaty kulinarne "Stawiam na drób"
- warsztaty cukierniczo-piekarskie z gośćmi z Francji
- warsztaty "Kiper Herbaty"
- warsztaty "Napoje bezalkoholowe"
- pokaz kulinarny potraw regionalnych i tradycyjnych z kaczek i gęsi
- kreatywne warsztaty lodowe z Schӧller Ice Cream
- warsztaty "Szkoła dobrych nawyków"




Oferta:

KUCHARZ

Absolwent tego kierunku będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
- oceny jakości surowca
- przechowywania żywności
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy
- obsługi sprzętu gastronomicznego
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
- wydawania dań

CUKIERNIK

Absolwent tego kierunku będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:
- stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
- magazynowania surowców i wyrobów cukierniczych
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych

KELNER

Absolwent tego kierunku będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

w zakresie kwalifikacji HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich:
- sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego
- wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem gości
- rozliczania usług kelnerskich

Dodatkowo uczniowie kształcą umiejętności związane z usługami barmańskimi, poznając profesjonalny sprzęt barmański oraz sporządzając napoje mieszane. Kelnerzy startują w ogólnopolskich olimpiadach i konkursach zawodowych zdobywając wysokie lokaty. Uczniowie nabywają doświadczenie zawodowe podczas zajęć w nowoczesnych pracowniach gastronomicznych.




Zajęcia dodatkowe :

W szkole działa koło artystyczne w zakresie którego odbywają się zajęcia plastyczne i teatralne. W każdym roku szkolnym możliwe jest uruchomienie działalności innych kół zainteresowań, stosownie do zgłoszonych przez uczniów potrzeb.




Dostępne miejsca:

Nazwa Opis Liczba wolnych miejsc
1 C CUKIERNIK

Przedmioty punktowane: Język angielski, Język polski, Matematyka, Zajęcia techniczne
28
1 K KUCHARZ

Przedmioty punktowane: Język angielski, Język polski, Matematyka, Zajęcia techniczne
28
1 L KELNER

Przedmioty punktowane: Język angielski, Język polski, Matematyka, Zajęcia techniczne
28

Przykładowe zdjęcia:

Mapa

Rekrutacja ID: 144; Wersja: 9.140.298.1658 Harmonogram ID: 774;