Niezalogowany
zmień rozmiar:

Branżowa Szkoła I Stopnia nr 5

Adres: Żołnierska 49
10-560 Olsztyn
pokaż na mapie
Dyrektor: Małgorzata Świech-Twarowska
Strona WWW: zsgs.olsztyn.pl
E-mail: szkola@zsgs.olsztyn.pl

Opis oferty:



Informacje ogólne:
Branżowa Szkoła I stopnia nr 5 wchodzi w skład Zespołu Szkół Gastronomiczno - Spożywczych w Olsztynie. W roku szkolnym 2018/2019 oferujemy kształcenie w zawodach: kucharz, cukiernik. W trakcie nauki uczniowie zdają egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie.

WARTO BYĆ Z NAMI

NASZE ATUTY
- doświadczona i życzliwa kadra
- przyjazna atmosfera
- rzetelne przygotowanie do egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie
- monitorowany budynek szkoły
- bogata baza dydaktyczna
- nowocześnie wyposażone pracownie technologiczne
- 3 pracownie komputerowe
- biblioteka – centrum multimedialne
- sala gimnastyczna wraz z zapleczem.
Pozyskujemy fundusze unijne w celu podniesienia jakości kształcenia. Nasi absolwenci są cenionymi i poszukiwanymi pracownikami, doskonałymi fachowcami: szefami kuchni, kucharzami, cukiernikami w renomowanych hotelach i restauracjach oraz cukierniach na terenie kraju i za granicą.

OSIĄGNIĘCIA SZKOŁY
- 2008 wyróżnienie I-go stopnia za Doskonałość Zarządzania w Kategorii Organizacji Edukacyjnych
- 2009  wyróżnienie za Zaangażowanie w Doskonałość Zarządzania w Kategorii Organizacje Edukacyjne
- 2013 Statuetka za Doskonałość Zarządzania w kategorii Organizacje Edukacyjne
- 2013 Certyfikat "Szkoła promująca bezpieczeństwo" Warmińsko-Mazurskiego Kuratora Oświaty
- 2015 Certyfikat "Szkoła Promująca Zdrowie" Warmińsko-Mazurskiego Kuratora Oświaty
- 2016 Certyfikat "AutoAsertywni"
- 2017 Certyfikat "Przedsiębiorcza Szkoła"

UDZIAŁ W PROJEKTACH UNIJNYCH
- Projekt "Jestem specjalistą" warsztaty dla uczniów w zakresie kuchni molekularnej, carvingu oraz warsztaty baristyczne
- Projekt "Doskonalenie kompetencji zawodowych nauczycieli drogą w rozwoju kształcenia młodzieży i dorosłych" w ramach programu Erasmus +
- "Doskonalenie kompetencji nauczycieli drogą rozwoju szkół i przedszkoli z Miasta Olsztyna" szkolenia nauczycieli z zakresu "Techniki uczenia się i metody motywujące do nauki".
- "Podaj dalej" warsztaty dla nauczycieli przedmiotów zawodowych: kuchnia molekularna, kuchnia azjatycka, kuchnia staropolska
- "Multimedialny nauczyciel" to warsztaty w ramach projektu "Kompetencje w edukacji zawodowej"
- "Gastronauci" szkolenia oraz staże zawodowe dla uczniów i nauczycieli

SUKCESY W OLIMPIADACH I KONKURSACH
- Konkurs "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla szansą na sukces"
- Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Black Box"
- Ogólnopolski Konkurs "Literacka kuchnia"
- Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł "Mistrza Szkolnej Patelni"
- Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych w Warszawie
- Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Master Challenge by Schöller
- „Czas na zdrowie" ogólnopolski projekt edukacyjny dla uczniów promujący wiedzę dotyczącą zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia oraz rolnictwa ekologicznego
- Mistrzostwa Olsztyna w piłce nożnej dziewcząt

WARSZTATY I POKAZY KULINARNE
Znani mistrzowie sztuki kulinarnej Marcin Budynek, Dariusz Struciński, Andrzej Bałdyga prowadzili pokazy i warsztaty kulinarne dla uczniów i nauczycieli naszej szkoły. W ramach współpracy z pracodawcami szefowie kuchni olsztyńskich restauracji dzielą się swoją wiedzą i umiejętnościami podczas lekcji technologii i przekazują uczniom pasję oraz tajniki sztuki kulinarnej:
- warsztaty kulinarne "Wybieram wieprzowinę",
- warsztaty kulinarne "Wybieram wołowinę",
- warsztaty cukiernicze "Kolorowy Świat Karmelu",
- warsztaty kulinarne z Tom - Gastem,
- warsztaty kulinarne "Zakąski zimne i gorące z ryb morskich",
- warsztaty kulinarne "Stawiam na drób",
- warsztaty cukierniczo-piekarskie z gośćmi z Francji,
- warsztaty "Kiper Herbaty",
- warsztaty "Napoje bezalkoholowe",
- pokaz kulinarny z potraw regionalnych i tradycyjnych z kaczek i gęsi,
- kreatywne warsztaty lodowe z Schӧller Ice Cream.



Oferta:

KUCHARZ

Absolwent tego kierunku będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- sporządzania potraw i napojów,
- wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów,
- przechowywania żywności,
- podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej.
Uczniowie nabywają doświadczenie zawodowe podczas zajęć w nowoczesnych pracowniach gastronomicznych. Kucharze startują w olimpiadach i konkursach zawodowych.

CUKIERNIK

Absolwent tego kierunku będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- sporządzania wyrobów cukierniczych według określonych receptur i technologii,
- dobierania surowców do produkcji i dekorowania określonego wyrobu cukierniczego,
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
- podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej.
Uczniowie nabywają doświadczenie zawodowe podczas zajęć w nowoczesnych pracowniach technologicznych. Cukiernicy startują w olimpiadach i konkursach zawodowych.




Zajęcia dodatkowe :

W szkole działa koło artystyczne w zakresie którego odbywają się zajęcia plastyczne i teatralne. W każdym roku szkolnym możliwe jest uruchomienie działalności innych kół zainteresowań, stosownie do zgłoszonych przez uczniów potrzeb.




Dostępne miejsca:

Nazwa Opis Liczba wolnych miejsc
1C CUKIERNIK

Przedmioty punktowane: Język angielski, Język polski, Matematyka, Zajęcia techniczne
28
1K KUCHARZ

Przedmioty punktowane: Język angielski, Język polski, Matematyka, Zajęcia techniczne
28

Przykładowe zdjęcia:

Mapa

Rekrutacja ID: 135; Wersja: 8.116.291.1327 Harmonogram ID: 655;